Beurtveer

23 t/m 27 oktober 2017

Echt traditioneel zeilen. Individueel meezeilen met traditionele klipper.

De Beurtveer is een zeilwedstrijd waarin de deelnemers in een diabolobaan van Workum, via Medemblik, Urk en de Houtribsluizen bij Lelystad naar Amsterdam varen. Daar wordt gerust en in de loop van de woensdag is de herstart om terug te varen via de Enkhuizer sluis en Lemmer naar Workum.

Voor terugkomst in Workum moeten ook op enig moment in de reis de havens van Hoorn, Urk en de Blocq van Kuffeler aangedaan worden.

Motorgebruik is niet toegestaan; bijna alle andere manieren die je kan verzinnen om zo’n boot vooruit te krijgen zijn toegestaan. Vooral in de havens vereist dat soms wat improvisatie.
Behalve dat er een goed schip moet zijn om deze wedstrijd te varen moet er ook een goede bemanning zijn; de hoeveelheid werkzaamheden is groot en verscheiden en alles moet op het goede moment gebeuren. Voor en tijdens de wedstrijd wordt de bemanning verteld wat er gedaan wordt en wat er gaat gebeuren en het is de bedoeling dat ieder probeert zoveel mogelijk zijn eigen taken te vinden en gedurende de reis telkens dezelfde taken blijft doen, want zeker in het donker is het van belang dat ieder blindelings het stukje van het werk doet dat opgedragen wordt door de schipper.

Omdat de wedstrijd zo lang duurt wordt de bemanning in twee ploegen verdeeld die ieder vier uur op en vier uur af gaan. De laatste jaren is het steeds gelukt om twee volledige bemanningen samen te stellen van ieder 10 tot 15 man die om de beurt het schip varen en rusten. Ook voor de innerlijke mens wordt goed gezorgd omdat ieder ploeg ook een zeevaste kok bevat.

 

Kosten: voor slapen en zeilen en eten en drinken €

 

 

boeknu_c
adresbalk