Interieur

De Avontuur is een ruim en overzichtelijk schip. De ingang is een brede en comfortabele trap, als je die afgaat kom je in de ruime, rechte gang die naar de salon leidt. Deze is ingericht met vijf tafels die een bijzondere vorm hebben. Hierdoor blijft er in het midden van de salon een vrije ruimte.
Het hele schip is licht ingericht; veel glas en lichte kleuren zijn er gebruikt. Door de toepassing van schuiframen in plaats van kleine patrijspoorten en in de salon grote schijnlichten die open kunnen, is er veel frisse lucht en licht in het schip. Het interieur geeft een ruime indruk.
De wanden zijn hier en daar gedecoreerd met koperen herinneringsplaatjes die memoreren aan de vele wedstrijden en manifestaties waaraan het schip de laatste 25 jaar mee deed. Verder hangen er de lampen van de vroegere navigatieverlichting en andere attributen en veel foto’s gemaakt tijdens de vele reizen die het schip maakte.

Het kombuis is uitgerust met 6 gaspitten, grote oven, koelkast en biertap. Het keukenblok dat de scheiding vormt tussen kombuis en zitgedeelte en is tevens het meubel waarop het buffet gepresenteerd wordt voor de lunch en voor de warme maaltijd als die besteld is in plaats van de barbecue.

Voor kille avonden of wintertochten is er centrale verwarming door het hele schip.

Er is 220V wisselstroom aanwezig.

De Avontuur heeft in het ruim een muziekinstallatie voor cd’s. Ook een iPod kan aangesloten worden.

Indeling van achter naar voren:

Via de ruime trap komt u beneden in de gang die toegang geeft tot 4 vierpersoonshutten, 4 tweepersoonshutten, 2 WC’s en 2 douche’s.

Als u de gang doorloopt komt u in de salon met 5 tafels, daar is ook de open kombuis.

Exterieur

De Avontuur heeft nog steeds de mooie houten luikenkap die afstamt van de periode dat ze met vracht voer. De luiken zijn vervangen en niet meer geteerd zoals vroeger, ze staan nu in de blanke lak! Je kunt er op zitten, lopen en ook heerlijk in de zon liggen. Er is volop ruimte.

Dekken en luiken zijn met antislipverf geschilderd, de dekken in lichte kleur om ook in het donker de veiligheid te vergroten.

Het schip heeft geen hoge opbouwen, daardoor ziet ze er historischl uit. Een voordeel van dit lage profiel is dat de gasten en de schipper goed uitzicht hebben op de omgeving, één van de zaken waarvoor je het water opgaat! Je ziet de natuur en je bent één met wind, golven en de natuur om je heen. Dikwijls zien we grote vluchten aalscholvers over het water scheren of de vele soorten eenden die het IJsselmeer bevolken. Ook zien we lepelaars, vluchten ganzen die gaan fourageren en een enkele keer een ooievaar.

De originele roef waarin het schippersgezin woonde is de hoogste opbouw. Er is een gezin met tien kinderen dat daar ooit gewoond heeft! Nu woont de schipper daar, het is dan ook een privéverblijf dat niet toegankelijk is voor de passagiers.

Het is tevens de navigatie kamer, de marifoons hangen er droog en de verrekijker heeft er een vast plaatsje. De “zee”kaart van het gebied waar we varen hangt altijd op het achterdek en iedereen kan erop kijken en zien waar we varen en wat de “gevaren” zijn waarmee we rekening moeten houden. De roef is het huisje achterop het zeilschip.
Lekker luieren en genieten van de zon aan dek

ZITKUIPJES:
Er zijn aan dek zithoekjes waar je fijn en veilig kunt zitten. Naast de trap naar binnen zijn twee zitkuipjes waar men gezellig bij elkaar kan zitten en waar ook kleine kinderen veilig kunnen vertoeven, lekker uit de wind! Tegen de roef is een bank waar je met zeven of acht mensen kunt zitten. Ook op achterdek en op het voordek zijn zitplaatsjes gemaakt.

De hoge reling en de vele andere eisen waaraan het schip moet voldoen waarborgen de veiligheid.

De bemanning heeft als hoofdtaak om te zorgen dat iedere gast zich thuis voelt en beseft dat hij op een schip vaart waar veiligheid voorop staat. In het welkomstpraatje bij afvaart wordt daar dan ook veel aandacht aan besteed. Gezien de reakties die we krijgen, zie de ervaringen van anderen, lijken we er wel in te slagen dat al onze gasten zich thuis voelen: en veilig! In de zitkuipjes zit uw gezellig en veilig, tijdens het zeilen of op de motor varen.

TUIGAGE:
De tuigage is aangepast aan het varen met passagiers; zeilen zijn groter en ook makkelijker te bedienen dan in de periode van de zeilende vrachtvaart.

De mast is hoger dan vroeger en ook de kluiverboom is langer dan origineel het geval was. Het grootzeil en het topzeil, die vroeger in twee delen gehesen werden zijn nu samengevoegd en geven nu het schip een profiel dat reeds van verre te herkennen is; de gaffel is nu vervangen door een spreigaffel die dikwijls in het engels aangeduid wordt als een “Wishbone”. Bij de fokkeschoot is er ook een grote innovatie geweest. De “overloop” voor de fokkeschoot is vervangen door een systeem waarbij de fokkeschoot met twee blokken vanzelf overstag gaat. Minder werk, veiliger en meer rust aan dek omdat het nu geruisloos gaat! Als het schip overstag gaat is het enige dat je hoort het vallen van het ene zwaard en het ophijsen van het andere. Dat blijven we doen: de principes van het zeilen met traditionele schepen zullen nooit veranderen!

Tijdens de korte tochten van 5 uur hijsen we nooit bijzeilen als de kluiver of de halfwinder; dat blijft voorbehouden voor de langere tochten!

De Avontuur is een van de snellere klippers in de Nederlandse chartervloot en is dientengevolge een gevreesde tegenstander bij de zeilwedstrijden voor deze soort charterschepen. Dat valt te lezen in de wedstrijdverslagen die te vinden zijn bij meezeilen voor individuelen.